• Bogyiszló község hivatalos honlapja

  • Bogyiszló Község Önkormányzata - 7132 Bogyiszló, Kossuth u. 28.    • Tel.: 74/540-157  • Fax: 74/540-158 

  • e-mail: hivatal@bogyiszlo.hu • web: www.bogyiszlo.hu  • GPS: (D°M'S"): é.sz.: 46°23'1.94" k.h.:18°43'12,76"

  • Kultúra > Hagyományőrzés
      
Népzenei hagyományok
   
"Tiszta forrás település"
     
Bogyiszló az elsők között kapta meg a „Tiszta forrás település” címet

2014-ben a Magyar Művészeti Akadémia Néprajzi Tagozata és az MTA BTK Zenetudományi Intézet együttműködésével elindult a „Tiszta forrás település” program, melynek keretében a Magyar Művészeti Akadémia minden évben négy település részére „Tiszta forrás település” címet adományoz.
Ennek keretében a kezdeményezők elismerésüket kívánják kifejezni azoknak a Kárpát-medencei településeknek, amelyekben az elmúlt évtizedekben a magyar népzene és néptánc kutatói a népi kultúra felbecsülhetetlen értékű kincseit jelentős mennyiségben gyűjthették. Ezen települések lakói így nagymértékben hozzájárultak a magyarság népi örökségének megőrzéséhez és továbbadásához.

2014 februárjában értesültünk róla, hogy az idén első alkalommal adományozott címet három másik település – Mezőkövesd, Felsőireg és Mohács – mellett Bogyiszló is megkapja. Tóth István polgármester április 1-jén a Zenetudományi Intézet Bartók-termében, ünnepélyes keretek között vette át a címet tanúsító márványtáblát és a zenei gyűjtés anyagát tartalmazó DVD-ket.
Bogyiszlón főként Lajtha László gyűjtött, 1922-ben és 1930-ban. Később többen is folytatták a munkát a 60-as, 70-es években, köztük Andrásfalvy Bertalan, Martin György, Pesovár Ferenc és Sebő Ferenc is. Lajtha László bogyiszlói gyűjtése és elméleti munkája – Bartók, Kodály és Vikár mellett - a mai napig meghatározza magyar népzenei hagyományok feltárásának irányait. Munkája elsősorban a gazdag hangszeres tradíciók felfedezésével meghatározó. A négy gyűjtő munkája nagyjából a ma ismert gyűjtésekből származó ismereteink háromnegyed részét tartalmazza.

A birtokunkba került, és a honlapra feltöltött DVD nemcsak hanganyagot tartalmaz, hanem a gyűjtésekre vonatkozó minden információt, köztük a közlők nevét és adatait is. Innen tudjuk, hogy a bogyiszlói gyűjtés során énekes és zenekari felvételek is születtek. A mintegy félszáz bogyiszlói adatközlő többségének ismert a neve, de van köztük olyan is, akinek csak a hangja maradt fenn. Az 1922-es gyűjtés időpontjában a legidősebb adatközlők az 1835-ben született Bőts Antal és az 1848-ban született Tóbi Jánosné Lépő Lídia. A legfiatalabbak az akkor mindössze hét éves kislányok: Póta Julis, Szente Julis és Fehérvári Lidi, akiknek hangja még a zajos, régi felvételeken is kedvesen cseng.

A program életre hívói mellett az önkormányzat is fontosnak tartja, hogy a bogyiszlóiakhoz eljusson az anyag, hogy ismét tudatosulhasson valamennyiünkben, hogy a magyar zenei néphagyomány szempontjából jelentős kincset őriztek elődeink, melynek őrzése nekünk is kötelességünk.
A néhol – a kor technikai lehetőségei miatt – fülünknek szokatlan, de a dallamokat tekintve élvezhető felvételek és a dokumentáció teljes anyaga elérhető honlapon.

     
    

 
 
   
 • Bogyiszló község hivatalos honlapja

 © Bogyiszló Község Önkormányzata

 • Regenerate: 2014.01.01.